2016. november 14., hétfő

Vivi a Gésákról

Néhány tévhit a Geishákról

Ha azt mondom: Egy gésa emlékeiratai - szinte mindenkinek beugrik a film, ritkábban az alapjául szolgáló könyv.

És ha azt említeném, hogy Geisha?
A legtöbb ember abban a hitben él, hogy a Geishák férfiakat szórakoztató nők. Ez tényleg így van?
A helyes válasz: NEM!
A könyvben/filmben említet „mizuage” a szüzességet jelenti, amit a legtöbbet licitáló férfi kap meg, amikor egy Geiko-ból (Gesiha növendék) Geishává debütál. Ez persze szintén nincs így. Egy Geishának is ugyanannyi joga van eldönteni, hogy kinek is ajándékozza oda, mint egy átlagos nőnek.
A film, mint tudjuk a könyv alapján született. A könyv pedig egy interjú alapján. Akit a könyvben főszereplőként megismerünk Szajuri, illetve Chiyo-chan, aki a máig élő Mineko Iwasaki-t személyesíti meg. Mineko-t felkérte Arthur Golden, az író egy interjúra, amiben Mineko megszegte a Geishák íratlan szabályait. A Geisha élete titkos, és haláláig őriznie kell a kultúra ismeretét, szokásait. Elmesélte Arthurnak, hogyan is lesz egy fiatal kislányból később Geisha. Ám Arthur kiszínezte a történetet, és így írta meg a könyvet, hogy izgalmasabbá tehesse azt.
Sayuri - a filmben Mineko-t megszemélyesítő szereplő
A Minekoval kötött egyessége alapján nem említhette meg a nevét a könyvben, ennek ellenére a köszönetnyilvánításban mégis megtette. Ennek következtében Mineko beperelte Arthurt szerződésszegés és becsületsértés miatt. A pert végül felfüggesztették, mert Mineko Arthur Golden ügyvédjével máig nem ismert összegben megállapodott és a könyv kiadásra került.
Mineko viszont nem hagyta annyiban a Geishák nevének beszennyezését és kapcsolatba lépett Rande Gail Brown íróval, és egy újabb interjú keretében megíratta a saját élettörténetét. Így született meg a Gésák gésája c. könyv. Ebből film persze nem készült.

A Geishák akkor valójában kik is?


Természetesen feltehetitek ezt a kérdést. A Geishák valóban szórakoztató nők, de nem feladatuk, hogy a férfiak vágyait elégítsék ki. A Geishák ún. banketteken vettek részt teaházakban, ahol nőket és férfiakat is egyaránt szórakoztattak. De nem a testükkel, hanem a zenéjükkel, a tradicionális táncaikkal, illetve érdekes beszélgetéseikkel. Gyakran életre szóló barátságokat is kötöttek a bankettet megrendező személyekkel.
A mizuage valóban szüzességet jelent, de a mizuage-ceremónia nem arról szól, hogy a legtöbbet ígérő férfinak ajándékozza "azt".
A mizuage Japánban ugyanazt jelenti, mint Magyarországon. A szüzesség elveszítése ugyanúgy történik, mint minden átlagos nőnél. A Geisha dönti el, hogy kivel, és mikor.
Tehát a Geishák egyáltalán nem prostituáltak, hanem társasági asszonyok, akik a banketteken fenntartják a jó hangulatot.

Miről szól akkor a Gésák gésája?

Természetesen Mineko életéről, arról hogyan lesz egy alig 6 éves kislányból a világ egyik legsikeresebb Geishája.
A saját gondolataim a könyvről:
A könyvet 5x olvastam és mind az 5x ugyanannyira beleszerettem, mint elsőre. Annyira részletesen és gyönyörűen írja le a Geishák ruháját, a banketteket és táncaikat, hogy teljesen eggyé válhatsz a szereplőkkel és a történettel. Bőséggel akadnak benne érzések is. Én csak ajánlani tudom ezt a könyvet mindenkinek.

Néhány érdekesség a Geishákól

-     Súlyuk 20 évesen alig 40 kg, míg a teljes Geisha/Geiko öltözet 18 kg is van. A kimonójuk szűkített, fehér zoknit hordanak a fából készült lábujjközi magasított talpú papucsokhoz, ami arra kényszeríti őket, hogy hajlított térdekkel totyogjanak. El tudjátok képzelni, mennyire megnehezíti minden a mozgásukat?


Egy Geisha kimonója selyemből készül, művészi munka, egy-egy kimonó öltözet 50  ezer  dollárba is kerülhet. Ez rengeteg pénz.

Egy Geisha éves kereslete meghaladhatja akár az 500.000.000 is forintban számolva.

Alváshoz nem használnak párnát, helyette egy, a nyakat tartó kicsi, fából készült „alkalmatosságon” alszanak, ami eléggé megnehezíti az alvást. Este nem eshettek le róla, mivel körbeszórták rizzsel, amibe ha beleestek, reggel a fodrászuknál kezdhettek, és újra ülhették azt a 3-4 órát, amíg a hajviseletüket újra megcsinálták. Nem lennék a helyükben.

Minden Geishának saját öltöztetője van, akivel a legtöbb esetben szintén egy életre szóló barátságot kötnek. Az öltöztetők mindig férfiak voltak.

Pár kép Mineko-ról:







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése