2016. november 9., szerda

Jeles napok - november

November 7. - Erkel Ferenc születésnapja

 

Erkel Ferenc (1810-1893) zeneszerző, karmester, zongoraművész és sakknagymester. Vezetésével alakult meg a Filharmóniai Társaság, közreműködött a Zeneakadémia megalakításánál, majd az 1884-ben megnyíló operaház főzeneigazgatója lett. Nevéhez fűződik a magyar nemzeti opera megteremtése. Ismertebb művei: Himnusz, Bánk bán, Hunyadi László.

 

November 11. - Katona József születésnapja

 

A magyar drámairodalom kiemelkedő alakja, leghíresebb műve a Bánk bán.


November 17. - Csokonai Vitéz Mihály születésnapja

Csokonai Vitéz Mihály (1773-1805) költő 1773. november 17-én született Debrecenben. Csokonait a magyar irodalom egyik legjelentősebb költőjeként tartjuk számon. Tanárai a jövő tudósaként emlegették. A 18. és a 19. század fordulójának magyarországi viszonyai közepette lenyűgöző tájékozottsággal rendelkezett a kor gondolkozását, irodalmát, politikáját illetően egyaránt.

 

November 21. - Ady Endre születésnapja

 

Ady Endre a huszadik század egyik legjelentősebb magyar költője, a magyar politikai újságírás egyik legnagyobb alakja. A műveltségről, irodalomról írt cikkei a fejlődést és a haladást sürgetik. Hazafi és forradalmár, példamutató magyar és európai. 

November 26. - Babits Mihály születésnapja

 

Babits Mihály költő, író, irodalomtörténész, műfordító, a 20. század eleji magyar irodalom jelentős alakja, a Nyugat első nemzedékének tagja. 

November 30. - Mark Twain születésnapja

Mark Twain, eredeti nevén Samuel Langhorne Clemens amerikai író, újságíró, humorista. Legismertebb művei: Koldus és királyfi, A lóvá tett város, Tom Sawyer kalandjai,  Huckleberry Finn kalandjai. Ernest Hemingway mondta róla: "Az egész amerikai irodalom Mark Twain egyetlen könyvéből ered, a Huckleberry Finn-ből. Előtte semmi sem volt. Azóta sem írtak ilyen jót."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése