2016. november 14., hétfő

Vigyázzunk a light termékekkel!


Divat a már-már kóros soványság, ez köszön vissza a divatlapok címoldaláról, az internetről, de kedvenc celebjeink is szinte mind vékonyak, igyekeznek megfelelni a trendeknek.

Alighanem jó példa a két alábbi kép, melyek elkészítése között alig néhány év telt el:



Az élelmiszeripar hamar reagált, elkezdte ontani a "light" és diétás termékeket, melyekkel lehet, hogy a súlyunkat kordában tudjuk tartani, de a testünk nem biztos, hogy örül annak, amit kap.

"A cukrot leggyakrabban mesterséges édesítőszerrel helyettesítik. Ezek olyan vegyületek, melyeket szintetikus módon állítanak elő, a természetben nem fordulnak elő.

Aszpartám (E 951): két aminosav elegye alkotja, nincs mellékíze és 200-szor édesebb a cukornál. Amerikában az 1973-as engedélyeztetéskor felmerült a gyanú, hogy a gyártó cég hamis vizsgálati adatokkal akarja bizonyítani, hogy a szer egészségre ártalmatlan. Nyomozás is indult ellenük, majd a botrány hirtelen elült, amikor a nyomozást vezető ügyész egy vezetői állást kapott az aszpartámot engedélyeztetni kívánó cégnél. A történet miatt ennek az édesítőnek az egészségre gyakorolt hatásával szemben a legnagyobbak a kétségek. A kalóriamentes szénsavas üdítők nagy része ezzel az édesítővel készül. Ezen kívül az élelmiszeripar szereti használni, mert olcsó és íz szempontjából hatásos. Azt is érdemes tudni, hogy az aszpartámnak étvágynövelő hatása van, ezt a tulajdonságát használják ki például a sertéstenyésztők: az állatok tápjához keverik, hogy minél hamarabb meghízzanak."

S ez csak egy a sok vegyészeti "csoda" közül...

"Ezen kívül a még ismert mesterséges édesítőszerek:
  • ciklamát (E 952): Amerikában 1969-ben betiltották, az Európai Unióban azonban a mai napig engedélyezett
  • aceszulfám-K (E 950): 1967-ben véletlenül fedezték fel, azóta semmilyen egészség károsító hatást nem mutattak ki vele kapcsolatban. A szervezetből változatlan formában ürül ki, nem bomlik le
  • szukralóz (E955): közönséges répacukorhoz klorid iont csatlakoztatnak, így nem bomlik le a szervezetben. Felhasználási köre a legszélesebb körű, mert nagyon jól ellenáll a hőkezelésnek, illetve a savas, vagy a lúgos közegnek
  • aszpartám-aceszulfám só (E 962): a két vegyület 2/3 - 1/3 arányú keveréke. A szervezetben csak az aszpartám hasznosul, melynek egészségre gyakorolt hatásáról, illetve az azzal kapcsolatos kételyekről fentebb említést tettünk
  • szacharin (E 954): talán a legbiztonságosabb mesterséges édesítőszer"
Forrás:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése