2016. október 5., szerda

Könyvajánló

Olyan könyvekről szeretnék néhány sorban beszámolni, ami olyan távol áll a kötelező olvasmányoktól, mint Budapest mondjuk Pekingtől. 

Titkon remélem, hogy néhányat elolvastok, illetve veszitek a fáradságot, s ajánlotok Ti is olyasmit, amit elolvastatok már, s tetszett is.

 

Donna Tartt: A titkos történet (Park)
A titkos történet különös, kissé misztikus atmoszférája azonnal beszippantja az olvasót. A legnagyobb borzalmakról is a szépség nyelvén szóló mű egyszerre pszichothriller és fejlődésregény, melynek főszereplői egyetemisták: négy fiú és egy lány, akik egy különc klasszikafilológus professzor kiválasztottjai. Megközelíthetetlenek, gyönyörűek, titokzatosak, mindenkinél műveltebbek és okosabbak. A valóság és a képzelet határán lebegnek, és az antik kultúra bűvöletében élnek: még a Dionüszosz-kultusz orgiáit is fel akarják eleveníteni. Azonban az őrült hajszában egy napon túl messzire mennek.

 

Jodi Picoult: Tizenkilenc perc

A kérdés örök: visszaüssön-e, akit bántalmaznak? Érdemes-e minden értékítéletet és meggyőződést feladni, csak hogy befogadjon minket a közösség? Mekkora a szülők felelőssége, és meddig terjed a tanároké, a társaké, a környezeté? Homokba dughatjuk-e a fejünket, vagy ezzel csak saját magunkat és gyermekeinket veszélyeztetjük? Lehet, hogy nem elég jól, nem elég okosan szeretjük őket, és így nem is tudjuk megvédeni őket se maguktól, se a világtól?


 

David Safier: Pocsék karma

Kim Lange tévébemondónő életének legboldogabb napján megnyeri a Német Televízió Díját. Sajnos azonban ugyanazon a napon egy orosz űrállomásról levált roncs maga alá temeti, és a halálát okozza. A túlvilágon fejére olvassák bűneit: elhanyagolta a lányát, megcsalta a férjét, összességében túl sok rossz karmát gyűjtött be élete során, így valódi megértésre nem számíthat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése