2016. október 16., vasárnap

Halloween

A Mindenszentek előtti estét jelenti. Ősi kelta ünnep, az írek és a skótok ezen a napon ünnepelték az újévet, s hódoltak a napisten és a holtak ura előtt. 

A szó maga óangol eredetű, a hallow=szent, szent ember, az even=este szó összetételéből származik.

Sok országban éjjel rémisztő jelmezeket öltenek, kísértet történeteket mesélnek, buliznak - és természetesen töklámpást faragnak.



Egy hiedelem szerint október 31-én a legvékonyabb a választóvonal az élők és a holtak világa között. Ilyenkor kelnek útra az eltávozott lelkek, akik addig bolyonganak, míg meg nem találják egykori lakhelyüket. Ha megtalálták, meg is próbálnak visszatérni az élők világába.
A kelták úgy védekeztek ez ellen, hogy eloltották a tüzeket, hogy a hideg tűzhely ne legyen vonzó a szellemek számára. A megtévesztést azzal fokozták, hogy szellemnek öltöztek, úgy mászkáltak az utcákon.
A Jack lámpa = töklámpás kettős célt szolgált:
- távol tartotta a gonosz szellemeket
- világított, így a holtak szellemei hazatalálhattak.

Ha el akarsz menni egy budapesti buliba, a részleteket itt találod:
https://www.facebook.com/ToklampasFesztival/

Mindenszentek napja - november 1.
Halottak napja - november 2.

Mindkettő a halottakra emlékezés ünnepe. Mindenszentek napja azon szentek ünnepe, akiről a naptár név szerint nem emlékezik meg. 
A katolikus egyház szerint az élő és a halott hívek titokzatos közösséget alkotnak.
E napon a halottakra emlékezünk, a temetőben feldíszítjük, rendbe tesszük a sírokat, gyertyát gyújtunk halott szeretteink emlékére.
A néphit szerint ilyenkor a holtak haza is látogatnak, ezért nekik is terítettek az asztalnál, kenyeret, sót, vizet tettek az asztalra.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése