2018. április 25., szerda

"Fogadj örökbe egy könyvet!"

A III. helyezett pályázó könyvajánlója - BGSZC Terézvárosi Kereskedelmi és Közgazdasági Szakgimnázuma és Szakközépiskolája - Harcos Márton


Kondor Vilmos: A másik szárnysegéd (Agáve könyvek)





Nagyon szeretem a háborús regényeket. Nem a terror miatt, hanem mert szeretem a történelmet. Sajnos a történelemkönyvek és a tankönyvek többsége igen unalmas. Ebből az unalomból a legjobb kiút, ha az ember egy jó történelmi regényt olvas. A másik szárnysegéd jó példája annak, hogyan lehet egy rogyásig ismételgetett történelmi sztorit újabb tartalommal megtölteni. A regény a második világháború vége felé játszódik, Magyarországon. A frontok között már igencsak elmosódtak a határvonalak. Az országból menekülnek a németek, a nyilasok őrült módjára, tartani próbálják állásaikat, miközben az oroszok mindent elsöprő hadserege ellepi az országot. A helyzet kaotikus és kilátástalan.

Az egyetlen kivételt egy kis csoport képezi, a koronaőrök társasága. Ezek az egytől egyig kitűnő és feddhetetlen harcosok megpróbálják megmenteni legcsodálatosabb ereklyénket, a Szent Koronát. Horthy Miklós személyes utasítására egy különleges különítmény kimenekíti a kincset a bunkerből majd egy fiatal tiszthez kerül azzal a paranccsal, hogy menekítse nyugatra. A főhős Wertheimer Miklós főhadnagy, akinek ez az egyik első küldetése és nem is tudja először, mit tegyen. A küldetést nem csak a német gestapó hanem a nyilasok is nehezítik akik a náciknál akarnak jó pontot szerezni a fiatalember előkerítésével.
Hosszú és kegyetlen játszma kezdődik Budapest utcáin. A történet során részletesen megismerhetjük a főváros olyan pontjait amelyek fontos szerepet töltöttek be a háború ezen szakaszában. Én magam azóta is többször azon kapom magam, hogy a várost járva, elképzelem a regény ott játszódó jeleneteit. Például a nyilasok blokádját a Margit-hídon vagy a szenes pincét a várban, aminek a falában a Koronát rejtegették. A történet a hajsza során Magyarországot is bejárja, ahogy a fiú egyre viszontagságosabb körülmények között menekül nyugat felé. Eközben megismerkedhetünk a kor jellemző nézeteivel. Betekintést kapunk az országban uralkodó nácibarát nyilasokról, kezdve a megveszekedett öreg veteránoktól a bepalizott fiatal gyerekekig, akik gondolkodás nélkül gyilkoltak és követték akár a halálba is a magát nemzetvezetőnek kikiáltó Szálasit. Együtt izgulunk azokkal akik vidéken átvészelve a borzalmakat próbáltak evickélni a mondvacsinált, egymást vádoló pletykák, kényszer sorkatonaság, éhség és az értelmetlen mészárlás borzalmai közt. Szinte érezni lehet, milyen nehéz lehetett ezekben az időkben igaz embernek maradni.
Végül a történet nem várt fordulatokon keresztül véres tragédiába fordul, ami a rémes körülmények közt szinte előre megjósolható. Az egyetlen kiutat egy a háttérben szervezett másik „összeesküvés” jelenti, amely végül megmentheti főhősünket attól, ami számára a halálnál is borzasztóbb. Elveszíteni a Szent Koronát. A regény csattanóját viszont nem szeretném elárulni, mindenki olvassa el ezt a vékony, csak párszáz oldalas izgalmas regényt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése