2018. április 25., szerda

"Fogadj örökbe egy könyvet!"

Az I. helyezett pályázó könyvajánlója - BGSZC Pesterzsébeti Közgazdasági Szakgimnáziuma - Gombozsáv Laura 9.D

Veronica Roth: A Beavatott



A Beavatott című filmet talán két éve láttam. Nagy hatással volt rám és már akkor eldöntöttem, hogy el fogom olvasni a könyvet. A filmrendezők többsége nagyon szeret könyvek feldolgozásából filmet készíteni. A siker legtöbbször nem marad el. A legtöbb esetben maga a könyv sokkal jobb, izgalmasabb, mint az elkészült film. A könyv számomra részletesebben adta vissza azokat az emberi érzelmeket, amelyek a filmben kevésbé jelentek meg, ott inkább a látvány megjelenítése volt hangsúlyosabb.
A könyv egy olyan világot tár az olvasók elé, ami a távoli Chicagoban játszódik, ahol csak az erények számítanak. Ez a világ egy-egy erény kiművelését írja elő tagjai számára. Rögtön a könyv legelején ez az indítás nagyon meglepő, hiszen a mindennapi életünkben sajnos nem ezzel találkozunk, ahol az erények gyakorlása ennyire fontos lenne. Még akkor sem, amikor ennek hiányától szenvedünk. Egy olyan világ tárul fel a könyv olvasója számára, ami öt részre oszlik. Öt olyan csoportról van szó, ami véleményem szerint nagyon fontos az ember életében. Vannak az Őszinték, az Önfeláldozók, a Bátrak, a Barátságosak és a Műveltek. Megtudjuk a főszereplő Beatrice (Tris) Prior elmondásából, hogy minden 16 éves fiatalnak le kell tennie egy vizsgát, ami alapján megmondják az illetőnek, hogy mely erények találhatók meg benne. A vizsga után a fiataloknak maguknak kell dönteniük arról, hogy melyik csoporthoz kívánnak tartozni. Ennek kell szentelniük életük hátralevő részét. Beatrice ingadozik aközött, hogy a családjával maradjon-e, vagy elszakadjon tőlük. Tris az Önfeláldozók világában él szüleivel és bátyjával Calebbel. Trisben több erényt is felfedezett a vizsgáztató, aki azt közli a lánnyal, hogy senkinek sem mondhatja el, hogy mi történt a vizsga során. Tris ugyanis nem más, mint egy Elfajzott, akit nem tudnak csoportba sorolni. A lánynak döntenie kell: a családjával marad és az Önfeláldozókat választja, vagy elszakad tőlük és a Bátrak közé áll. Tris végül a Bátrakat választja, bár sokat vívódik a kérdésen, hiszen fél a szülei reakciójától, ami teljesen érthető. Szégyen ugyanis, ha egy gyerek nem azt a csoportot választja, mint amibe beleszületett. Ráadásul minden csoportnak van egy beavatási szertartása, amin ha megbukik az illető, csoportnélkülivé válik. Belegondolni is borzasztó, hogy mit jelent ez az egyén számára, ha ez bekövetkezik.
A könyv remekül bemutatja, hogy hogyan alakultak ki az egyes csoportok, és ezek mennyire elhatárolódnak egymástól. Persze vannak átfedések, hiszen egy ember sem élhet csak egy tulajdonsággal, rendelkezhet egy másik csoporthoz tarozó tulajdonságaival is. Így például az Önfeláldozók többnyire őszinték és barátságosak is. Ugyanakkor mégis határozottan elválik az öt csoport. A hovatartozásukat tükrözi a ruházatuk, a hajviseletük, gesztusaik, a szokásaik. Az Őszinték csoportja fekete öltönyt visel fehér nyakkendővel.
 A Bátrak az egyenességet tartják a legfontosabbnak. A Műveltek ellenséges hangvételű jelentéseket írnak az Önfeláldozókról. Az Önfeláldozókra jellemző a szürke öltözet, szerény viselkedés, hogy mások is könnyebben levegőnek nézhessék őket. Érdekes az írónő részéről az a gondolat, hogy a foglalkozások is a csoportok szerint alakulnak. Milyen jó lenne, a mi világunkban is, ha például az Önfeláldozók csoportjából kerülnének ki a politikusok.
A főszereplő Beatrice ugyanúgy tizenhat éves, mint én. Számomra egy olyan hősnő, akivel tudtam azonosulni. Felvállalja, hogy nem tökéletes, vannak hibái, de vannak érzései, ugyanakkor egy igazi küzdőtípus, egy kemény lány, aki nem adja fel. Elgondolkodtatott a könyv azzal kapcsolatban, hogy mennyire meghatározó, ki hogyan éli az életét. Mennyire tud például az ember tudatos döntés hozni az életben vagy sem. A könyv üzenete többek között, hogy egyetlen döntés meghatározhatja az értékrendedet, megtudhatod kik az igazi barátaid, kihez és mihez vagy hűséges. Egyetlen döntés, amelytől megváltozol, és ez mindent megváltoztat.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése