2016. december 6., kedd

"Zöldkarácsony" tippek



A zöld karácsony megvalósítása nem csupán környezetünk védelmét biztosítja, de ez a "legsikkesebb módja" a karácsonyi ünnep lebonyolításának!

Néhány tuti tipp az ökokarácsony kivitelezéséhez:






Előkészületek – legfontosabb a szervezettség. Ha időben elkezdjük a karácsonyi előkészületeket, sikeresen kimaradunk az ünnepeket megelőző őrületből, így kevésbe költekezünk majd feleslegesen.


Ne rohanjunk, szervezzünk!


Vásárlás – a karácsonyi vásárlást a tudatos vásárlás elvei alapján végezzük, azaz elsősorban hazai, szezonális termékeket vásároljunk, és feltétlenül figyeljünk a termékek csomagolására. – Nejlon zacskót ne fogadjunk el !!!




Üdvözlőlap –  készítsünk egyedi karácsonyi lapokat környezetbarát kartonból.




Karácsonyfa – az öko megoldás természetesen a gyökeres fenyő, amit karácsony után el tudunk ültetni a kertben, vagy kitehetünk a lépcsőházba.






Díszek –  környezetbarát díszeket és füzéreket könnyen készíthetünk természetes alapanyagokból (termésekből, pap
írból, só-liszt gyurmából, agyagból).





Energiatakarékosság – égősorok helyett használjunk gyertyákat! Bár a gyertyákkal óvatosan kell bánni, de  hangulatosabbak, mint az áramfogyasztó égők.






Ajándékok –  kerüljük a túlcsomagolt, műanyagból készült ajándékokat és csakis olyan ajándékokat vásároljunk, amire valóban szüksége van az illetőnek. Sokkal több örömet tudunk szerezni saját készítésű karácsonyi ajándékokkal.




Csomagolópapír – a csillogó fényes csomagoló papírok helyett az ajándékokat csomagoljuk környezetbarát barnapapírba, ezeket kössük át arany szalaggal. Ha kreatív hangulatban vagyunk, akár mintákat is festhetünk rájuk (krumplival, filctollal, festékkel)!





Hulladék – akármennyire próbáljuk kerülni a pazarlást és túlcsomagolást, akkor is lesz bőven hulladékunk az ünnepek alatt. A hulladékot szelektíven gyűjtsük össze – amit lehet, tegyünk el jövőre (pl díszdobozok, csomagolópapírok, dísztasakok, szalagok stb).




Maradékok – a maradék ételeket, italokat ne dobjuk ki. Amit lehet, fagyasszunk le. Amit lehet, használjunk fel egyéb ételekhez. Ha erre sincs lehetőség, adjuk oda családtagoknak, szomszédoknak vagy hajléktalanoknak.




 Írta: Kori Tünde

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése