2016. december 11., vasárnap

Döbbenetes... Te tudtad?



Itt halnak meg a gyerekek az 1000 forintos pólóért💀

Illegális textilgyár Bangladesben

Bangladesben egy tavalyi kutatás szerint több mint 7000(!) textilgyár működik. Ezek közül sok illegális, hiszen messze nem felel meg a legminimálisabb biztonsági feltételeknek sem.

A külső ne tévesszen meg: ezek komoly textilgyárak Bangladesben
"2013-ban az egész világ elborzadt, amikor a bangladesi Dhaka közelében található Rana Plaza épülete összedőlt. 1138 embert elpusztítva. 

A régóta életveszélyes állapotban levő 9 emeletes épületben egy textilgyár is volt, illetve egy bölcsöde, ahol a gyárban dolgozó nők gyerekeire vigyáztak, így a tragédia áldozatai jelentős számban nők és gyermekek voltak. 

Az is napfényre került, hogy az összeomlás előtt az épület falain hatalmas repedések jelentek meg, a munkafelügyelők ennek dacára beparancsolták az üzembe a munkásokat. "

Az összeomlás. A textilgyárban a Benettonnak is gyártottak.

Egy héttel a tragédia után világmárkák vezetői és a bangladesi textilipar képviselői találkoztak, hogy olyan ötéves szerződést dolgozzanak ki, aminek segítségével megelőzhetők lennének a jövőben ilyen katasztrófák. 

Két évvel korábban már volt egy hasonló kezdeményezés, de azt sajnálatos módon egyedül a Tchibo és a PVH (A társaság többek közt a Van Heusen, Tommy Hilfiger, Calvin Klein és Michael Kors márkák birtokosa.) írta alá.


A szerződés anyagi támogatásról, a munkaerő biztonsági képzéséről független, a munkakörülményeket ellenőrző bizottságok felállításáról, a hiányosságok jelentéséről rendelkezik. 

A katasztrófa után már jóval több társaság írta alá a szerződést, többek között a H&M is, amelynek egyik üzemében 2010-ben gyilkos tűz ütött ki, ami 21 munkás életébe került. (Egy tavalyi jelentés szerint azonban hiába írt alá a H&M, mert a neki dolgozó gyároknak nem sikerült határidőre biztonságos környezetet kialakítaniuk a dolgozók számára, a cég pedig fittyet hány a neki dolgozó bangladesiek munkakörülményeire.) 

Ha dohos a H&M ruha szaga, csak ezért...

Többen azonban még az együttműködés elvi lehetőségét is visszautasították, például a Walmart. Utóbbi a kompenzáció fizetésétől is elzárkózott, a bangladesi alvállalkozókra hárítva a felelősséget.

Ha rossz munkakörülményekről beszélünk, erre gondolunk
Sok dolgozó napokig el sem hagyja a gyárat, ott esznek, ott mosakodnak, ott alszanak, hogy minél többet tudjanak dolgozni.
Forrás:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése