2016. december 7., szerda

Fontos, érdekes, megszívlelendő...




El fogsz süllyedni, ha 18 évesen nem vagy képes ezekre a dolgokra:


1. Képesnek kell lenned arra, hogy idegenekkel beszélj, megértesd magad.

Sokan arra tanítják a gyerekeiket, hogy ne beszéljenek idegenekkel ahelyett, hogy megtanítanák nekik kiszűrni az emberek közül azokat, akikkel érdemes beszélni, és azokat, akikkel nem. A kommunikációs készségek nem csak a szakmák többségében fontos, de az egészséges emberi kapcsolatok kialakításában is kulcsszerepet játszik. Beszélgess!


2. Tudj tájékozódni!

Ha nem is vésted a fejedbe az egész város térképét, mindig tudd, hogy éppen hol vagy, és hogy térben mi merre van tőled. Ismerd a fontos tömegközlekedési vonalakat, csomópontokat, használd megfelelően a térképes és a közlekedést kiszolgáló appokat. Tudd, hogyan lehet egy célpontot több módon megközelíteni!


3. Tartsd kézben a feladataidat, a munkafolyamatokat, határidőket

Sokakat általában a szüleik noszogatnak, hogy menjenek már házit írni, készüljenek a dolgozatra, pakoljanak be a táskájukba. Minél fiatalabban elkezded ezeket a dolgokat menedzselni, annál könnyebb feladatod lesz később a melóban, és általában az életben.

4. Legyél képes megoldani a háztartásban felmerülő feladatokat

Kanapén fetrengve tévéző, telefont nyomkodó tinédzserek a nappaliban, sürgő-forgó szülők a konyhában és a ház körül. Ismerős? Nem vagy már kisiskolás, ha nem tudod megoldani a házkörüli teendőket, akkor funkcionálisan nem állsz még készen a felnőtt életre. Nem kell mindent bevállalni, de ha tudod, hogyan működik a vasaló, mikor viszik el a szemetet, és hogy melyik vegyszerrel kell kitakarítani a kádat, attól csak jobb lesz az életed, nem rosszabb!

5. Ha problémád van más emberekkel, legyél képes megoldani!

Mindenkinek vannak olyan személyek az életében, akivel nehezebben jön ki. Akár családtagról, akár osztálytársról, akár távolabbi ismerősről van szó, a legrosszabb, amit tehetsz, hogy nem foglalkozol a problémával. Rendezd a kapcsolataidat, ne hagyd, hogy megmérgezzék a mindennapjaidat.

6. Kezeld a jó és a rossz időszakokat

Ne ijedj meg, ha valami nem úgy sikerül, ahogy szeretted volna, mindig lesznek nehezebb időszakok. Mindenkinek vannak, az emberek közötti egyik legnagyobb különbség, hogy hogyan kezelik ezeket a helyzeteket. Ha nem tudsz megoldani egy problémát, fel kell ismerned azt is, hogy az ezzel kapcsolatos érzelmeidet hogyan irányíthatod, hogyan csillapítanod a károkat.

7. 18 évesen már tudnod kell, hogyan kereshetsz pénzt, és azt hogyan kell kezelned

A munka unalmas, sokkal jobb csetelni? Ha tovább húzod az időt, és nem kezded megtapasztalni a pénzkeresés sötét és napos oldalait, akkor később még nagyobb problémáid lesznek a melóval és a pénzzel. Apu megveszi az Iphone-t? Nem baj, de ne akard, hogy az Iphone 10-et is ő vegye majd neked. Ha a pénzzel nehezen bánsz, akkor az élet más területein is folyamatos problémákba fogsz ütközni.


8. Merj kockáztatni!

Ne a pénteki buli afterjén, hanem azokban a dolgokban, ahol tudod, hogy egy kis rizikó bevállalásával tök jó, hasznos eredményt kaphatsz. Ezáltal tudod megismerni a kudarcot is, így erősebb leszel a félelem legyőzésében is a későbbi döntéshelyzetekben.

Szereztem innen:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése