2019. április 18., csütörtök

Húsvét






Egy kis "történelem": a keresztény világ legnagyobb ünnepe Jézus feltámadásának emlékére. Halálával megváltotta az emberek bűneit, a feltámadás jelentése pedig: győzelem a halál felett.

A Húsvét egyben a tavaszvárás ünnepe is, a 40 napos nagyböjt vége. A húsvéti ünnepkör a pünkösddel fejeződik be.

Néhány húsvéti szokás:
  • ételszentelés - a hívők a misére visznek az ünnepre szánt ételféleségekből, melyeket megszentelnek
  • locsolkodás - alapja a víz tisztító erejébe vetett hit
  • hímes tojás festése, a locsolóknak "kötelező" ajándékozása
Néhány szimbólum:
  • tojás - a termékenység, az újjászületés egyik legősibb jelképe
  • bárány - Jézust jelképezi, azzal magyarázható, hogy a keresztény vallás szerint áldozati bárányként halt kereszthalált az emberek megváltásáért
  • nyúl - a jelkép eredete német, Magyarországon a XIX. században honosodott meg. 
  • barka - amikor Jézus bevonult Jeruzsálembe, az emberek tiszteletük jeleként a ruháikat, ágakat tettek elé az útra. Ennek emlékére szentelik meg a mai napig is a barkát a templomokban. A barka azonban a tél végét is jelképezi.
Nem minden nép ünnepli azonban hozzánk hasonlóan a Húsvétot. Néhány - számunkra - furcsának tűnő szokás:

Dánia
Nyers tojásokat kell a saját házuk fölött úgy átdobni, hogy a másik oldalra érve ne törjön össze. Ehhez azért jó, ha az ember tud célozni 😀 A gyerekek azonban - akárcsak Amerikában Halloween-kor - boszorkányoknak, varázslóknak öltöznek, s bekopogtatva a lakásokba édességet kunyerálnak.





Anglia
A legenda szerint egy asszony fia elindult világot látni, de sosem tért haza. Szegény anyja nem volt képes feldolgozni fia elvesztését, ezért minden évben nagypénteken forró zsemléket akasztott ki háza elé, hazatérő fiának éhségét csillapítandó. 



Portugália
A pap mandulával dobálja meg a körmenet végén a résztvevőket, hogy termékenyek legyenek. Néhány településen Júdás árulására emlékezve elégetnek egy fára felakasztott bábut.

Belgium
Hasonlóan a nálunk szokásos pünkösdi király megválasztásához, Belgiumban Tojásherceget és Tojáshercegnőt választanak, akik tisztségüket egy évig viselhetik.

Ciprus
Fiatal fiúk versenyeznek azon, ki képes a legnagyobb máglyát összehordani hulladékfából. (Csak bízom benne, hogy nem kell meggyújtaniuk....)

Bermuda
Nyuszik helyett itt papírsárkányok készülnek, melyeket a levegőbe reptetnek. Ez a feltámadás szimbóluma. A legjobb papírsárkányok készítőit meg is jutalmazzák.

Franciaország
A kicsiknek nem nyuszi hoz ajándékot, hanem a harangok, hiszen a hagyomány szerint a harangok nagypénteken Rómába mennek, majd elnémulnak, gyászolandó Jézust. Vasárnapra visszatérnek, s ajándékot hoznak a gyerekeknek.



Ausztrália
A messzi földrészen sem a nyuszi a húsvét jelképe, hiszen az oda behurcolt állat meglehetősen nagy károkat okozott elszaporodásával, így kártékonynak tekintik. Nyulat csak engedéllyel lehet tartani. De nyúl helyett mégiscsak kell valami jópofa állat, így bilby lett a húsvéti jelkép.




Fülöp-szigetek
Brutális szokások vannak Húsvétkor: a férfiak nagycsütörtökön az utcákon véresre ostorozzák magukat, vezekelnek bűneik miatt. Nagypénteken pedig - szigorúan önkénteseket feszítenek keresztre. Nem csak alibiből, hanem valódi szögekkel, valódi keresztre feszítik őket. Hitük szerint akik ezt az áldozatot meghozzák, családjaikat elkerüli minden rossz.















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése