2020. február 14., péntek

Szabályok az OKJ-s képzésekkel kapcsolatban




A diploma – az OKJ-s képzés ingyenessége szempontjából – nem számít szakképesítésnek, vagyis az OKJ megszerzése után ugyanolyan feltételekkel jelentkezhettek felsőoktatási intézményekbe, mint azok, akik korábban nem végeztek el ilyen tanfolyamot. Ez azt is jelenti, hogy mind 12 államilag finanszírozott félévetek megmaradt az alap- és mesterdiploma teljesítéséhez, és bármelyik egyetemen vagy főiskolán tanulhattok ilyen formában, ha eléritek a felvételi ponthatárt.
Egyébként ez fordítva is igaz: diploma megszerzése után is szerezhettek OKJ-s szakképesítést teljesen ingyen, ugyanis  az iskolai rendszerű oktatásban az első két szakképesítés megszerzése végzettségtől függetlenül ingyenes, a tanfolyami képzésekért viszont fizetni kell.
Fontos azonban, hogy a felnőttképzők 2020. december 31-ig indíthatnak a régi - 2019-es - OKJ szerinti képzéseket, tehát eddig kezdhetitek el tanfolyami formában tanulni a 2021-től kizárólag iskolai rendszerű képzésben megszerezhető szakmákat. Az OKJ átalakulásáról bővebb információkat itt találtok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése