2020. február 14., péntek

Felvételi "kisokos"





Az egyik legfontosabb dolog a felsőoktatási felvételin a sorrend. Amennyiben több képzést szeretnétek megjelölni, a kiválasztott szakok között sorrendet kell felállítania. A jelentkezési sorrend kialakításánál az a lényeg, hogy azt a jelentkezési helyet jelöljétek meg elsőként, ahová a leginkább szeretnétek bekerülni, utolsó helyre pedig ahová a legkevésbé.
A felvételi során ingyenesen három, összesen pedig hat képzést tudtok megjelölni és mind a hat képzés állami ösztöndíjas és önköltséges formáját is választhatjátok.  Ha hatnál több képzést szeretnétek megjelölni a felvételiben, akkor a  további jelentkezési helyekért 2000-2000 Ft kiegészítő díjat kell fizetni. Erről bővebben olvashattok itt.
Finanszírozási forma, eltérő összegek
A sorrend felállításakor érdemes figyelembe vennetek a választott képzés finanszírozási formáját is. Ha költségtérítéses szakot jelöltök meg, akkor nézzétek meg, hogy mennyibe kerül az adott szakon egy félév, érdemes összehasonlítani más intézményekkel, ahol megtalálható ugyanaz a szak.
Hányan jelentkeztek az előző évben a kiszemelt képzésre?
Hasznos lehet, ha megnézitek a korábbi évek statisztikáit, így ti is jobban tudtok mérlegelni. Korábban írtunk a 2019-es év top 10 alap és mesterszakáról. A Felvi oldalán meg tudjátok nézni a korábbi statisztikákat az alapján, hogy mire vagytok kíváncsiak.
Ponthatárok
Sokat segíthet ha átböngészitek a tavalyi év ponthatárait, illetve van néhány egyetem, mely bizonyos szakokra előzetes ponthatárokat húzott meg. Erről bővebben itt írtunk.
Hányan kerülhetnek be a képzésekre?
Egy adott egyetem adott szakának meg tudjátok nézni a kapacitásszámát. A kapacitásszámnál látjátok a minimum és a maximum számot. A kapacitásszám azt jelenti, hogy az adott intézmény az adott évben maximálisan hány – a felsőoktatási felvétel feltételeit teljesítő – jelentkezőt vehet fel az első évfolyamra.
Ha pedig arra vagytok kíváncsiak, hogy egy adott egyetemre hány jelentkezőt vesznek fel idén, akkor itt megnézhetitek az intézmények kapacitásszámait.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése