2019. szeptember 16., hétfő

Üzemlátogatás - Martontej





Az előző évekhez hasonlóan az idei tanévben is folytatódnak az üzemlátogatások. A 12.D osztály nyitotta a sort, ezúttal a Ráckeresztúron található Martontejet látogattuk meg.
A krónikás most szerencsés helyzetben volt, hiszen személyesen is ott lehetett😉




Először a szikár tények:
  • A telephely ötös mentes státuszú - először mi is csak néztünk, hogy ez mit jelenthet, de Ribarszki Sándor kiváló vezetőnk volt, mindent elmagyarázott. A lényeg, hogy a kb. 1.200 szarvasmarha mindenféle - földi halandó számára misztikus nevű - betegségtől mentes. De ezek az állatok nem kapnak az ember egészségére akár kockázatot is jelentő vakcinákat sem. 
  • A takarmányozás GMO-mentes, vagyis semmi génmódosított, vagy mesterséges takarmányt nem esznek az itteni boldog bocik.









Saját tapasztalataink is lettek bőven. Betartva az élelmiszerbiztonsági szabályokat, szinte mindent láthattunk. Először a "vasbocit", amire a lányoknak természetszerűleg fel kellett mászniuk.

Utána megnézhettük az igaziakat is; először a már tejet adó példányokat láttuk, utána ellátogattunk a bocioviba is.








Ami végig nagyon szimpatikus volt, hogy minden dolgozó, akivel találkoztunk kedves volt nem csak velünk kétlábúakkal, hanem a négylábúakkal is. Ez abból is világosan látszott, hogy akár a felnőtt, akár a süldő, akár a bébikorú bocikkal barátkoztunk, mindegyik kíváncsi, érdeklődő volt, "tokától bokáig" végignyalogattak volna mindannyiunkat.






 

Az állatok simogatása után alkalmunk volt megnézni a fejést, ami komoly higiénés szabályok szerint történik. Amit a laikus szemlélő ebben érdekesnek lát, az az, hogy az összes állat szépen sorban beáll a helyére, majd mikor végeznek, mindenféle külső beavatkozás nélkül visszaballagnak falatozni. (Ezt a folyamatot egy üvegezett falú irodából nézhettük végig.)




Ezt a beöltözés vihogással tarkított folyamata követte. A vihogás jogos volt, elég sajátosan néztünk ki a kapott hálókkal a fejünkön. Ami persze érthető volt, egyetlen vásárló se szeretné, ha netán hajszálakkal dúsított túró, vagy egyéb tejtermék kerülne az asztalára 😬






















Az üzem megtekintése során láthattuk a modern, tiszta gyártósort, megnéztük a raktárt, persze a képek nem mutatják az összes itt készülő terméket, a rengeteg sajtot, de ahhoz elég volt, hogy képet kaphassunk a választékról. 



Hát így festettünk talpig védőruhában :-)

Igazi élmény volt ez a látogatás, ezúton is köszönjük "idegenvezetőnknek", Ribarszki Sándornak a türelmét, százezernyi kérdésünkre adott őszinte, részletgazdag válaszait. Jó volt látni, hogy így is lehet ezt csinálni.

Köszönhetően a jó időnek, az üzemlátogatás után kimondottan jólesett az Alcsúti Arborétum meglátogatása. Az itt készült fotók garantáltan sokak érdeklődését felkeltik majd. (A fotókért köszönet a 12.D-nek!)









































































































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése