2019. január 27., vasárnap

Holokauszt emléknap






Az auschwitzi haláltábort 1945. január 27-én a Vörös Hadsereg I. Ukrán Frontjának katonái szabadították fel. 2005-ben ennek emlékére nyilvánította ezt a napot a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává az ENSZ Közgyűlése. (Holokauszt - görög szó, jelentése: tűzben elégő áldozat) 



A határozatban hangsúlyosan jelenik meg "az emlékezés és a tanítás kötelessége", annak érdekében, hogy a következő nemzedékek is megismerjék a hatmillió, zsidó, cigány, homoszexuális, testi vagy szellemi fogyatékos áldozat meggyilkolásának történetét.

Az Auschwitz-ben meggyilkolt több mint egymillió áldozat harmada magyar volt.

A koncentrációs tábort 1940-ben hozta létre az SS egy régi laktanyában, eredetileg lengyel foglyok számára. Kezdetben munkatáborként is működött a láger, bejárata felett az ikonikus felirattal: "Arbeit macht frei", azaz "A munka szabaddá tesz.



1942-ben a közeli Birkenauban működő koncentrációs lágerben építették fel az első gázkamrákat, melyekben Zyklon-B (ciángáz) segítségével tömeges népirtást követtek el. A holttestek eltüntetésére krematóriumot építettek, melyben iparszerűen égették el az áldozatok földi maradványait.
















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése