2018. január 29., hétfő

Örökbefogadott könyveink I.


Pár héttel ezelőtt indítottuk útjára a "Fogadj örökbe egy könyvet" projektet, melynek keretében mindenki kikölcsönzött egy könyvet, s ezt elolvasva kedvcsinálót ír a többieknek.



"Kedvenceim közé tartozik ez a könyv, mely több kötetből áll. A moziban látottak után a könyv sem okozott csalódást.




Maga a történet nagyon izgalmas, érdekes - a jövő Észak-Amerikájában játszódik. 12 körzet és a Kapitólium eseményeit írja le, ahol minden évben megrendezésre kerül egy viadal. Ehhez az összes körzetből kiválasztanak egy-egy fiút és lányt, akiknek egy arénában kell megküzdeniük egymással, s természetesen csak egy győztes lehet. A küzdelmet közvetítik a televízióban is.
A 12. körzetből a tizenkét éves Prim lesz a kiválasztott, helyette azonban a tizenhat éves Katniss jelentkezik önként. Mivel a szabályok ezt megengedik, a lány és társa Peeta hamarosan elindulnak a központba tartó vonattal, hogy kezdetét vegye a küzdelem, melynek tétje: az életbenmaradás.


Amikor itt tartottam, éreztem, hogy izgalmakkal teli, eseménydús történet vár rám. A szerző egy alternatív világot mutat be, amely egy-két elemtől eltekintve a mai korban is megállná a helyét. Egy diktatúrát mutat be, ill. ítél el, hiszen a Kapitólium egyeduralma az XX. századi Európa viszonyait tükrözi. 

A viadal megrendezése azt a célt szolgálja, hogy emlékeztesse a lakókat: kié az erőfölény. Ugyanakkor a mai média tükörképét is látjuk, hiszen mindent megtesznek annak érdekében, hogy szórakoztassák a közönséget. 

Szerintem jól döntött a szerző, amikor Katniss belső világára helyezte a hangsúlyt, így bemutatva, mennyire elítélik a lakók a Kapitólium ténykedését. A regény végén előrevetíti a következő részek cselekményét, a rendszer ellen való lázadást.

Ez a könyv nagyobb tetszett, mert erős a társadalomkritikája, kiemeli a nyomasztó szegénység és a pazarló gazdaság közötti különbséget.


Kár, hogy az arénában zajló küzdelmeket nem fejti ki túl részletesen, s az ellenfeleket sem ismerhetjük meg igazán. (Kivéve egyet, akivel később szövetséget is kötött. Az ő halála mély érzelmeket keltett bennem, mert a szívemhez nőtt.)

Mindenkinek csak ajánlani tudom!"

Szabados Petra
9.D



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése